Gotujemy, by dzieci zdrowo rosły
Mamy własną dużą kuchnię i gotujemy potrawy od A do Z. Sami decydujemy jak, co i kiedy gotować.
Promujemy zdrowe jedzenie i dajemy gwarancję trzymania się poniższych zasad:
- używamy świeżych produktów, które sami obrabiamy (nie stosujemy gotowych mrożonych dań)
- desery i wypieki przygotowujemy sami przy czym preferujemy desery na bazie owoców
- używamy cukru trzcinowego zamiast białego
- sami przygotujemy kompoty, herbatki i lemoniady – nie podajemy dzieciom napojów butelkowanych ani gazowanych
- potrawy przyprawiamy świeżymi i suszonymi ziołami oraz bulionami własnej produkcji (nie stosujemy kostek bulionowych, vegety itp. produktom zawierającym wzmacniacze smaku)
- dzieci mają dostęp do przygotowanych przez nas napojów cały dzień, kiedy tylko tego potrzebują
- dzieciom z alergiami przyrządzamy te same potrawy ale bez produktów zawierających alergeny, chcemy aby nie czuły się pokrzywdzone
- ograniczamy stosowanie białej mąki – zamiast tego używamy mąki z pełnego przemiału
- nie podajemy białego pieczywa z pszenicy – stosujemy głownie pieczywo 100% żytnie razowe na zakwasie lub żytnio-pszenne na zakwasie
- nie podajemy wysoko przetworzonej żywności zawierającej chemiczne dodatki
- nie zagęszczamy zup mąką tylko przetartymi warzywami
- nie dajemy dzieciom przekąsek między posiłkami ani odżywczych napojów tuż przed posiłkiem – dzieci powinny być na tyle głodne aby mieć ochotę zjeść regularny posiłek
Nasza kuchnia jest nowoczesna, bezpieczna i higieniczna – spełnia wszystkie wymogi żywienia zbiorowego. Stosujemy się do zasad HACCP. Wybudowaliśmy ją od zera z myślą o żywieniu dzieci.
Nasze menu jest pod stałą opieką Pani dietetyk Aleksandry Spychalskiej z poradni dietetycznej JJL: http://jedzeniejakleczenie.pl/jedzenie-jak-leczenie/