Mamy własną dużą kuchnię i gotujemy potrawy od A do Z.
Sami decydujemy jak, co i kiedy gotować.
Promujemy zdrowe jedzenie i dajemy gwarancję trzymania się poniższych zasad:
używamy świeżych produktów, które sami obrabiamy (nie stosujemy gotowych mrożonych dań)
desery i wypieki przygotowujemy sami przy czym preferujemy desery na bazie owoców
używamy cukru trzcinowego zamiast białego
sami przygotujemy kompoty, herbatki i lemoniady – nie podajemy dzieciom napojów butelkowanych ani gazowanych
ograniczamy stosowanie białej mąki – zamiast tego używamy mąki z pełnego przemiału
nie podajemy białego pieczywa z pszenicy – stosujemy głownie pieczywo 100% żytnie razowe na zakwasie lub żytnio-pszenne na zakwasie
nie podajemy wysoko przetworzonej żywności zawierającej chemiczne dodatki
nie zagęszczamy zup mąką tylko przetartymi warzywami
potrawy przyprawiamy świeżymi i suszonymi ziołami oraz bulionami własnej produkcji (nie stosujemy kostek bulionowych, vegety itp. produktom zawierającym wzmacniacze smaku)
Nasza kuchnia jest nowoczesna, bezpieczna i higieniczna – spełnia wszystkie wymogi żywienia zbiorowego. Stosujemy się do zasad HACCP. Wybudowaliśmy ją od zera z myślą o żywieniu dzieci.
Nasze menu jest pod stałą opieką Pani dietetyk Aleksandry Spychalskiej z poradni dietetycznej JJL http://jedzeniejakleczenie.pl/jedzenie-jak-leczenie/